Created by CdWDesign

 

  Terug
Home
Nieuws
Integrale Yoga
Cursus info
Literatuur
Feiten
Acupunctuur
Meditatie
Asana's
Contact
Gastenboek
Route
Links
Liefde is ?

Integrale Yoga

Inleiding.
Yoga is weliswaar geen sport, in de zin dat het competitieve element ontbreekt, maar de activiteit van het beoefenen van asana's (yogahoudingen) bevordert de algehele gezondheid van lichaam en geest ten zeerste.
Het is te beschouwen als onderhoud. Vergelijk het met het onderhoud van bijvoorbeeld een keuken of het poetsen van je tanden, dat ook regelmatig, het liefst iedere dag, uitgevoerd dient te worden. Het zet nu eenmaal geen zoden aan de dijk om ťťnmaal in de week een klein stukje hard te lopen.

De kracht van yoga zit hem in het zeer regelmatig uitvoeren van asana's zonder je te forceren en daarbij de strekking op de uitademing te doen en eerst naar de kant waar het gemakkelijk gaat. Een mens is een gewoonte dier en voelt zich het lekkerst bij regelmaat. Maak dus van het beoefenen van asana's een gewoonte. Meditatie en voeding zijn andere zeer belangrijke pijlers waarvan de gezondheid afhankelijk is.

Meditatie is voor een deel al bij het uitvoeren van de asana's inbegrepen. Echter, het is belangrijk genoeg om als afzonderlijke activiteit beoefend te worden en ook hier geldt weer: regelmaat is de norm.

 

Voeding.
Voeding is minstens zo belangrijk. Naast de regelmaat is het van belang dat men gevarieerd eet, met aandacht eet, en met mate eet. Voeding is heden ten dage zeer complex. Vooral bij voeding wordt men direct geconfronteerd met de dualiteit van het bestaan. In bijna al het voedsel zitten gezonde en giftige componenten en alleen al daarom is het een must om bewust gevarieerd te eten. Er zitten echter heel wat adders onder het gras. Om een voorbeeld te noemen : Stel je eet maandag andijvie, dinsdag rode bieten, woensdag chinese kool, donderdag venkel, vrijdag spinazie, zaterdag spitskool en zondag sla. Je zou toch denken dat je lekker gezond bezig bent. Niet dus, want alle genoemde groenten zijn nitraatrijk en het Voedingscentrum geeft het volgende advies : om de aanvaardbare dagelijkse hoeveelheid nitraat voor volwassenen niet te overschrijden wordt verder geadviseerd niet vaker dan twee keer per week nitraatrijke groenten te eten.

Het voorgaande slechts ter illustratie dat gezond eten iets meer kennis vraagt dan men in eerste instantie denkt.

 

Ademhalen is eveneens voeding opnemen, namelijk zuurstof in de vorm van lucht. Ook voor lucht geldt dat er gezonde en giftige componenten in zitten. Het is verstandig daar rekening mee te houden. Als je Bijvoorbeeld activiteiten buitenshuis gaat ondernemen, ga dan bij voorkeur naar gebieden waar relatief schone lucht is. Of als je gaat verhuizen, let dan eveneens op de luchtkwaliteit (overheersende windrichting) van je nieuwe woonomgeving. De binnenlucht is altijd vuiler dan de buitenlucht, zorg daarom voor een goede ventilatie en schaf eventueel een luchtfilter aan.

Bewust ademhalen en de stroom volgen, voelen wat er met je lichaam gebeurt, dŠt is waar het om gaat. Wees bewust dat een diepe ademhaling je rustig en ontspannen maakt. Bewust ademen houdt de geest wakker waardoor de aandacht voor de uit te voeren oefening geen moment verslapt en daardoor de kans op blessures verkleint en de concentratie vergroot wordt. Ademhalen is nauw verbonden met je geestesgesteldheid. Hoe rustiger je ademhaalt, des te rustiger en meer ontspannen je wordt. Diep gecontroleerd ademhalen helpt je om een staat van emotionele stabiliteit te bereiken en te behouden.

 

Nieuwsberichten, gesproken woord, geluid, indrukken, kortom: informatie, is ook te beschouwen als voeding. Informatie in welke vorm dan ook beÔnvloedt onze gezondheid op positieve, negatieve dan wel neutrale wijze al naar gelang onze beleving van deze informatie.
Alle als negatief ervaren informatie belast het immuunsysteem en als zodanig onze gezondheid. Voorbeelden van negatieve informatie: nieuws over oorlogen, armoede, aanslagen, natuurrampen, epidemieŽn, evenals ontslag, onenigheid, irritatie, echtscheiding, etc. De spanning die dit oproept zet zich bijvoorbeeld vast in het lichaam met als gevolg: pijnlijke spieren, slapeloosheid, depressie, moeheid, lethargie, etc.


Positief ervaren informatie genereert energie, rust, een goed gevoel, etc. Voorbeelden hiervan zijn: muziek, dans, een bruiloft, een zelf gekozen verhuizing, vakantie, schoonheid, een grappige situatie, een verrukkelijke ervaring, een goede relatie, een hechte band met een huisdier, etc. Deze als positieve belevingen ervaren informatie versterkt het immuunsysteem en stimuleert het lichaam. Veel gezelligheid zorgt ook voor minder ziekte. En zelfs bij ziekte maken deze als positief beleefde ervaringen de ziekte dragelijker.

Het is dus van wezenlijk belang om bewust met informatie om te gaan. Wees selectief, door bijvoorbeeld niet te vaak naar het nieuws te kijken, las nieuwsloze dagen in. Of door niet teveel naar gewelddadige en droevige films te kijken. Door niet te roddelen of ruzie te maken en door geen dingen uit te stellen tot morgen die je vandaag ook kunt doen (bijv opruimen!). Het denken, bewust of onbewust, aan dingen die je nog moet doen levert spanning op. Heb je ze afgerond, dan word je er ook niet meer door geplaagd en slaap je daardoor beter. Dit komt je gezondheid en je omgeving ten goede. Want als jij je beter voelt, straal je dat ook uit op de mensen om je heen. Het werkt aanstekelijk. Het is dus belangrijk om bewust met informatie om te gaan zowel met de verwerking als met de verstrekking. Door informatie op verkeerde wijze te verstrekken, zowel qua dosering als inhoudelijk, kun je anderen aanzienlijk benadelen. Herhaaldelijk iemand bekritiseren werkt depressief gedrag in de hand. Niet eenduidige informatie verstrekken ook. Dit wekt irritatie en daarmee stress op. Als dit veelvuldig gebeurt ondervindt men gedurende langere tijd stress. En het is nu juist dit fenomeen, langdurige stress, dat het immuunsysteem doet verzwakken.

Dit alles en nog veel meer maakt onderdeel uit van het begrip integrale yoga.

Voeding:alles wat het lichaam onderhoudt.
Lethargie:is de toestand waarin men zo lusteloos is dat men niets meer doet, alleen slapen, dromen, rondhangen en uitstellen.