Created by CdWDesign

 

  Terug
Home
Nieuws
Integrale Yoga
Cursus info
Literatuur
Feiten
Acupunctuur
Meditatie
Asana's
Contact
Gastenboek
Route
Links
Liefde is ?

Cursus info

Cursusinformatie.

Wat is het doel van deze cursus ?

 


Anders leren ademhalen, lenigheid bevorderen, bewustwording van activiteiten / spanningen in eigen lichaam, kennis opdoen over het lichaam, beter overweg kunnen met stress dan voorheen.

Wat heeft men bereikt na afloop van de cursus ? (beoefening minimaal 3x p/w).
Men weet hoe beter te ademen, is bewuster geworden van het eigen lichaam en de werking daarvan. Men is leniger geworden, heeft kennis genomen van een aantal oefeningen, technieken en ideeën waarmee men aan de slag kan om een gezondere levensstijl te bereiken. Yoga is geen wondermiddel. Het werkt, maar heeft zoals alles tijd nodig.

Wat is deze cursus niet ?
Deze cursus is geen therapie. Het is niet de bedoeling om ziekten en gebreken te behandelen, dus verwacht geen oplossingen voor langdurige, slepende problemen. Er kunnen tips/suggesties aan de hand worden gedaan, echter het is aan u om te bepalen daar iets of niets mee te doen. Raadpleeg bij twijfel arts, familie, patiëntenvereniging, internet, literatuur, etc.. Doe alles met beleid, dus niets overhaast. Yoga heeft niets met enig geloof te maken.

Wat is de duur van de cursus ?
Een cursus bestaat uit 10 lessen van elk 90 minuten. De groepen zullen bestaan uit minimaal 5 tot maximaal 12 deelnemers. Deelname is voor jong en oud.

Elementen die regelmatig in een les aan de orde komen.
Moment van bezinning.
Lichaam losmaken
Volledige ademhaling
Lichaam van energie voorzien / opladen
Meridianen en chakra's harmoniseren
Fysieke lichaam optimaliseren
Ademhalingsoefeningen
Specifieke ontspanning
Af en toe de laatste 10 minuten filosoferen.
Algemene rode draad : ademhaling, aandacht, balans en mentale ontspanning.

Waar de Zweedse gymnastiek en alle takken van sport vooral gericht zijn op handelingen in de uiterlijke wereld en vooral de spieren van het lichaam tot ontwikkeling brengen, werken de asanas diep in op ons innerlijke universum, enerzijds op het fysieke vlak (inwendige organen, endocriene klieren, hersenen, zowel het willekeurige, als het vegetatieve zenuwstelsel), anderzijds op het mentale vlak, waar ze kalmte brengen en ook rust.

Wie geeft deze cursus ?

René.

Ik ben zelf omstreeks 1973 begonnen met het volgen van yogacursussen, heb vervolgens o.a. cursussen rebalans-, lymfedrainage-, shiatsumassage, reiki, magnetiseren, tai chi, vipassana-meditatie, etc. gevolgd. Ik zie daardoor vele overeenkomsten en ben door deze eigen ervaringen tot de samenstelling van deze cursus gekomen.

Daarnaast heb ik veel sporten beoefent vrijwel alle in competitieverband. De voornaamste waren : marathonzwemmen, waterpolo, judo, teakwon_do, bowlen, hardlopen, stijldansen en schaken. Yoga en tai chi vallen voor mij niet onder de noemer sport daar het competitieve element bij deze ontbreekt.

Regulier genoten onderwijs : o.a. HBO-Chemie, MCSE (ict), Milieukunde (post-hbo), Toegepast MilieuRecht.

Vrijwilligerswerk : Humanitas huisbezoek, Stichting Afval & Milieu, Stichting Gezondheid en Milieu, Telefonische hulpdienst.

Beroepsmatig : ik ben mijn carrière begonnen in het bedrijfsleven als analytisch chemisch analist en heb o.a. leiding geven op een laboratorium, echter tegenwoordig ben ik werkzaam bij de overheid in de ICT-Branche.